Groene Blikvangers

De trots van het kerkhof:
de groene treurbeuk die als een grote paraplu de graven eronder beschermt. Hoogstwaarschijnlijk stamt deze boom al uit 1888.

In 1888 richtte tuinman Cees van Eijk het kerkhof in met onder andere 6 Treurbomen, waarvan de originele rekening bewaard is gebleven.

Op de plattegrond van 1900 is duidelijk zichtbaar waar bomen en struiken gepland zijn.

Op de bomenkaart van de gemeente Breda staan alle bomen in de gemeente die bijzonder zijn.

Hieronder een stukje van deze kaart waarop het kerkhof te zien is met de treurbeuken en de oude zomereiken. Deze worden door de gemeente onderhouden en gecontroleerd, zodat zeker is dat ze veilig zijn en stormen kunnen blijven doorstaan.

In het magazine van CuBra  van 11 maart 2006 wordt ‘onze treurbeuk’ als boom van de week geëerd. De overige prachtige foto’s die toen gemaakt zijn, zijn te mooi om niet ook hier te plaatsen.

Deze zwart-wit foto geeft een heel goed beeld van de treurbeuk op het kerkhof in volle glorie, vóór de tijd er vat op had kunnen krijgen.

De overige bomen en struiken worden verder in beeld gebracht en gedocumenteerd.

Daarnaast wordt er gekeken naar wat kleine aanpassingen aan de beplanting zouden kunnen betekenen voor de biodiversiteit, zodat insecten zoals bijen en vlinders, en vogels het kerkhof ook een prettige plaats gaan vinden.

Bovendien wordt hierdoor het parkachtige karakter van het kerkhof vergroot. Een bankje met uitzicht op al dit mooie groen zal uitnodigen om eens even een momentje rust te nemen.